infraroodpaneel_LOGO-01

Winkelwagen

online winkel

Infrarood paneel installeren

Infrarood paneel installeren in je huis

Infraroodpanelen installeren in huis is eenvoudig en snel. We laten je graag weten hoe je de panelen kunt ophangen aan de muur of het plafond, waar je infraroodpanelen het beste kunt plaatsen en of je een elektricien nodig hebt. We sluiten af met een handige checklist om je infraroodpanelen te installeren; dát is de service van Infraroodpaneel.nl!

installatie infrarood panelen keuken woonkamer

Het ophangen van infraroodpanelen: de plaats

Wanneer je infraroodpanelen gaat installeren in huis, dan is het kiezen van de juiste opstelling erg belangrijk. Infraroodpanelen vereisen iets meer aandacht bij het kiezen van de juiste plek, omdat ze een directe lijn nodig hebben naar wat ze moeten verwarmen. Probeer ze altijd te richten op de delen van je kamer die je het meest gebruikt, zoals zithoeken, zodat jij en je gezin het grootste deel van de warmte ontvangen.

In grotere commerciële ruimten geldt nog steeds dezelfde logica, maar je zult merken dat vooral aan het plafond hangende producten een betere keuze bieden. Een kachels die aan het plafond hangt is bijzonder doeltreffend in grote winkelruimtes, omdat ze een brede spreiding van de warmte geven die naar beneden gericht is. Aan het plafond gemonteerde infraroodpanelen kunnen ook gebruikt worden voor (industriële) ruimten als magazijnen, garages en fabriekshallen.

badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel

Infraroodpanelen aan de muur of het plafond installeren

Ongetwijfeld de beste manier om een infraroodpaneel op te hangen is aan het plafond. Hierbij is de warmte naar beneden gericht en heeft daardoor een volkomen onbelemmerde verspreiding van de warmte over de hele ruimte. Waar plafondinstallatie niet mogelijk is, kan je de infraroodpanelen aan de muur bevestigen, waar ze ook gezien mogen worden. Indien de infraroodpanelen geblokkeerd worden door muren en meubels, denk er dan aan dat het de voorwerpen zijn die de meeste warmte zullen ontvangen. 

De installatie van de infraroodpanelen kun je goed zelf doen. Ze worden geleverd met een montagekit, montagebeugel en een instructieboekje. De montagebeugel schroef je aan de muur of het plafond, vervolgens maak je het paneel vast aan de beugel en steek je de stekker in het dichtstbijzijnde stopcontact. Eventuele draden werk je gemakkelijk weg met een kabelgoot. 

Wil je meerdere infraroodpanelen installeren in huis, dan is het aan te raden om een vakman in te schakelen om deze te laten bedraden in het plafond of de muur. Zo wordt de ringleiding van de woning niet overbelast.

Infraroodpanelen ophangen in een badkamer of vochtige ruimte

Infraroodpanelen ophangen in een badkamer of andere vochtige ruimte kun je beste door een elektricien laten doen. Zo weet je zeker dat de installatie voldoet aan de Nederlandse veiligheidsnormen. Bekijk altijd of de infraroodpanelen die je koopt een IP bescherming hebben die geschikt is voor badkamers en andere vochtige ruimten. De infraroodpanelen van Infraroodpaneel.nl hebben ten minste een IP44 waarde, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de badkamer. Wil je het paneel zelf ophangen, houdt dan een veilige afstand van 60 cm van de dichtstbijzijnde wateraansluiting aan.

led verlichting badkamer plafond

Buiten een infrarood terrasverwarming installeren

Wil je een infrarood paneel of terrasverwarmer permanent buiten plaatsen? Ook dan raden we aan gebruik te maken van een vakman, zodat de bedrading goed bestand is tegen de elementen. De rating van het paneel voor buiten dient ten minste IPX4 te zijn of hoger, welke je bij Infraroodpaneel.nl kunt aanschaffen

Checklist en tips

Hieronder hebben we een handige checklist samengesteld, zodat je gemakkelijk de infrarood panelen zelf kunt installeren. Voordat je aan de installatie van de infraroodpanelen begint, raden wij je aan om deze door te nemen.

  • Welke zones in de kamer wil je verwarmen?
  • In welk gedeelte van de kamer breng je de meeste tijd door?
  • Kies ik voor een wand- of plafond montage?
  • Waar bevinden zich de buitenmuren? Deze zijn namelijk het koudst en het is aanbevolen om deze te verwarmen. 
  • Heb ik een verlengkabel of kabelgoot nodig voor de installatie? 
  • Is er een grote raampartij aanwezig? Glas kan namelijk de warme stralen niet opslaan en weerkaatsen, waardoor warmteverlies ontstaat. 
  • Is het mogelijk om het paneel direct onder het raam te plaatsen, waar voorheen de oude radiator hing? 
  • Heb ik een stroomaansluiting in de muur of in het plafond?
  • Heb ik een elektricien nodig voor de aansluiting op de elektra? Aan de achterzijde van het paneel zit de elektriciteitsaansluiting.
  • Hoeveel ruimte kan ik op de muur gebruiken? 
  • Wil ik dat het ir paneel opvalt in de kamer of juist niet? Spiegel- en beeld panelen mogen juist opvallen in de kamer. 
  • Plaats de thermostaat niet te dicht bij de verwarming. Dit kan de meetwaarden beïnvloeden. Nog beter, maak gebruik van een slimme thermostaat, die je met je smartphone bedient.
  • Plafondmontage van een infraroodpaneel is een geschikte manier om de ruimte gelijkmatig van infraroodstralen te voorzien. Dit heeft ook als voordeel dat de stralen de vloer bereiken en daardoor hetzelfde effect hebben als een vloerverwarming.
  • Het bereik van een infraroodpaneel is over het algemeen 3 meter, afhankelijk van de kwaliteit en technologie. De stralingshoek is ongeveer 100 – 120 graden tot 160 graden.

Contact

Wil je graag infraroodpanelen installeren of wil je hulp inschakelen? Dan kan Infraroodpanelen.nl je helpen. Neem contact met ons op voor informatie over of ondersteuning bij het installeren van infraroodpanelen thuis.

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Hoe bereken ik het wattage infrarood panelen

Met deze gegevens kun je berekenen welk wattage benodigd is. Je kan de volgende richtlijnen als leidraad gebruiken bij het bepalen van het benodigde vermogen:

Buiten muren

1

2

3

4

Goede isolatie

55 Watt/m²

65 Watt/m²

75 Watt/m²

85 Watt/m²

Normale isolatie

75 Watt/m²

85 Watt/m²

95 Watt/m²

105 Watt/m²

Slechte isolatie

95 Watt/m²

105 Watt/m²

115 Watt/m²

125 Watt/m²

Offerte aanvragen